Izložba radova Darka Vukovića u Osijeku

Objavljeno: 01.11.2011. Pregleda: 50

Prostor osječke Club-galerije „Magis" 20. listopada nije bio pun kao obično, a razlog je bilo istodobno održavanje više kulturnih događaja u tome gradu. Prava je šteta što je tomu tako, zaključila je i prof. Saša Došen, voditeljica Odjela za likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (UAO) na otvorenju izložbe grafičkog dizajna mr. sc. Darka Vukovića iz Novog Sada, koji je odnedavna i vanjski suradnik i voditelj grafičkog kolegija na UAO.

Došen je izrazila nadu da će ovaj vrsni umjetnik svoje znanje i vještine, svoju strast prema grafičkom dizajnu, kojom ga je zarazio njegov profesor Branislav Dobanovački, uspjeti prenijeti i na osječke studente.

A prof. Dobanovački je s ponosom predstavio svojega studenta, kojemu je bio i mentor na poslijediplomskom studiju:

darko-izlozbaosijek2„Ne želim govoriti o radovima Darka Vukovića, jer uspješan dizajn govori dostatno sam za sebe, pošto je namijenjen komunikaciji s najširom publikom. No, govorio bih o Darku koji je vrlo mlad uspio ostvariti svoju želju za ukrašavanjem, koja je svojstvena svakom društvu kroz vrijeme, jer su talentirani oduvijek ukrašavali ono što ih okružuje, pa je prelja ukrasila svoju preslicu, seljanka uskrsno jaje, bogataši svoj pribor za jelo, mladenka svoj vjenčani veo, a faraon svoje piramide. Naravno da su ovi prvi sami ukrašavali svoja djela, dotle su bogataši, faraoni pa i suvremena mladenka plaćali to urešavanje i tako je rođena primijenjena umjetnost, koju danas nazivamo dizajnom. Dobar dizajner je onaj koji je uspio da njegova inteligencija postane vidljiva, a Darko je tu virtuoz", rekao je prof. Dobanovčki.

Kustosica Moderne galerije u Subotici Nela Tonković smatra kako Vuković spada u red onih malobrojnih dizajnera koji nisu spremni žrtvovati svoje ideje u ime neke dopadljive, a mlake slike koja bi se, bez sumnje, dopala svima. Njegov je dizajn prepoznatljiv, jer on gradeći prizor od raznih elemenata kodira poruku koja žudi da bude pročitana, ali zapravo i ne računa da prvi pogled bude i posljednji pogled. U svojemu radu sugerira da je smisao sadržan u jasnoći poruke, pa se njegov dizajn ističe visokim standardima, dopadljiv promatraču ali uz napomenu da on upravo računa na promatračev intelekt i emotivne kapacitete. Zato Nela Tonković u tekstu kataloga i tvrdi da je njegov dizajn umjetnost bez šećera.

dvukovic-olujaDekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić-Tomić istaknula je da Darko odlično funkcionira u regionalnom prostoru, ne samo kada su u pitanju Osijek, Novi Sad i Subotica, već i kada je riječ o angažmanu u HNK u Osijeku, pa i u Splitu, zatim Dječjem kazalištu i od ove akademske godine i na osječkoj Akademiji. Nije propustila reći da je baš toga dana potpisan sporazum o suradnji osječke Umjetničke akademije i Akademije umjetnosti u Novom sadu, istina više simbolično jer to je samo potvrda već ustaljene suradnje, a osnova je i za zajedničke projekte o prekograničnoj suradnji i natjecanje za sredstva IPA programa.

Povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Olga Šram u izjavi za HR pohvalila se dugom suradnjom koju ova ustanova ima s Darkom Vukovićem. On im već dugo dizajnira sva njihova izdanja, nezaobilazan je i kod drugih institucija u Subotici, a večeras su ovdje kroz suradnju s Umjetničkom akademijom i Galerijom Magis. Planiraju da Darko dogodine priredi izložbu u Subotici u povodu 50. obljetnice Moderne galerije, a također da za tu prigodu svojim grafičkim dizajnom osmisli novi identitet njihove ustanove.

Tekst i fotografija: Slavko Žebić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima