Somborski indeks Ivana Gutmana u Gradskom muzeju

Objavljeno: 26.07.2024. Pregleda: 6

U Gradskom muzeju u Somboru u četvrtak, 11. srpnja 2024. godine, priređen je program posvećen Somborskom indeksu akademika Ivana Gutmana.
Akademik Gutman predstavio je Somborski indeks, a predavanje je pratila i izložba znanstvenih radova iz cijelog svijeta o Somborskom indeksu. Program je priređen u povodu Dana znanosti, koji se obilježava 10. srpnja, na dan rođenja Nikole Tesle.
Prije četiri godine u rodnom Somboru akademik Gut-man razradio je kemijsku teoriju u kojoj se pojavljuje jedna nova veličina, topološki indeks, kome je akademik Gutman dao naziv Somborski indeks.
‚‚Poslije četiri godine mogu reći da je u svijetu znanosti, u toj oblasti taj pojam prihvaćen i sasvim je sigurno da će to ostati pojam u znanosti. To je jedini pojam u znanosti koji nosi ime Grada Sombora. Sam indeks ima primjenu u kemiji i farmaceutskoj kemiji", kazao je rođeni Somborac, akademik Ivan Gutman.
Kako ističe, to je jedini znanstveni pojam koji nosi ime Grada Sombora. To je važno za Sombor, a za znanost je važno što se putem Somborskog indeksa mogu procijeniti fizičke i kemijske osobine organskih jedinjenja i neke farmakološke osobine.
‚‚Želja akademika Gutmana bila je da se u povodu Dana znanosti priredi izložba o Somborskom indeksu. Zahvaljujući akademiku Gutmanu ime Sombora postalo je pojam u svjetskoj znanosti. Do sada je Somborski indeks citiran u 330 radova znanstvenika iz cijelog svijeta", kazala je autorica izložbe kustosica Milka Ljuboja te dodala: ‚‚Ovo je prvi puta da u muzeju prikazujemo djelo jednog svjetskog znanstvenika. Mislim da muzej i jeste mjesto koje treba obilježiti dostignuća svih naših sugrađana".
Otvorenju izložbe prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.
‚‚Doprinosi pripadnika manjinskih naroda u Republici Srbiji su vrlo značajni i za našu državu dragocjeni, a to, u sektoru znanosti, veoma dobro pokazuje akademik Gutman. Interkulturalna razmjena koja se djelovanjem istaknutih osoba, pripadnika manjina, u Srbiji ostvaruje, potvrđuje da su one veliko bogatstvo Srbije, te da ugled koji naša zemlja ima zahvaljujući njihovom djelovanju mora biti adekvatno cijenjen", rekao je ministar Žigmanov i dodao da su postignuća Hrvata u Srbiji brojna i dolaze iz različitih segmenata društvenog života. ‚‚To mora biti na ponos svih nas. Mi smo zajednica sposobnih ljudi, ljudi velikih ostvarenja. Čini mi se da se o tome najmanje zna baš u području znanosti", kazao je Žigmanov.
Ivan Gutman rođen je u Somboru 1947. godine u obitelji Mirka i Katarine (rođene Gromilović). Dvostruki je doktor znanosti iz područja kemije i matematičkih znanosti. Istaknuti je član Srpske akademije znanosti i umjetnosti te nekoliko svjetskih akademija. Najcitiraniji je srbijanski znanstvenik u svijetu. Redoviti je suradnik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Akademik Gutman dobitnik je priznanja HNV-a Dr. Josip Andrić koje mu je dodijeljeno za 2021. godinu.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Šetnja u sklopu izložbe S Božjom pomoći
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima