Ilija Okrugić Srijemac: Hunjkava komedija

Objavljeno: 12.08.2011. Pregleda: 6

Pod naslovom Hunjkava komedija, vesele slike iz svakdanjeg života s pjevanjem u 4 čina sačuvane su u ostavštini Ilije Okrugića Srijemca, u Matici srpskoj u Novom Sadu u tri rukopisne inačice. Kako navodi prof. dr. Jasna Melvinger, koja je priredila i napisala pregovor ovom djelu, iz biografije Ilije Okrugića razvidno je da je za svoga radnoga vijeka bio u prigodi dobro upoznati ne samo svoj zavičajni Srijem, već i Slavoniju. 

„Okrugićev slavonski dramski diptih čine Hunjkava komedija i mnogo poznatija Šokica. Jedno je vesela igra iz života građanske klase, drugo je pučki igrokaz s tragičnim svršetkom. Za razliku od Hunjkave komedije, o kojoj postoji podatak da je 1870. svega pet puta izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Šokica je rado izvođena i za piščeva života i nakon njegove smrti".

„U Hunjkavoj komediji cijela radnja odigrava se na istome mjestu, u kući vlastelinova šumara, u neimenovanome slavonskome selu, na drugi i treći dan Uskrsa, a u doba kad je djelo i napisano, dakle, 60-ih godina 19. stoljeća. 'Hunjkava komedija' obiteljska je priča na starinsku temu, inače dobro poznatu u hrvatskoj književnosti - kako razudati kćeri - s tim što se u kontekstu obiteljskih zbivanja zrcali životna zbilja složenih društvenih odnosa u, prije svega građanskoj, nekadašnjoj Slavoniji (...) Danas, bezmalo 150 godina otkako je 'Hunjkava komedija' napisana, možda ipak ne bi bilo neumjesno, barem priupitati se ima li ovo, malo poznato Okrugićevo djelo što podariti suvremenom kazalištu", zapisala je, među ostalim, prof. dr. Jasna Melvinger.

Hunjkava komedija Ilije Okrugića Srijemca je 42 naslov objavljen u okviru nakladničke djelatnosti NIU Hrvatska riječ.

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima