Gomboci s pekmezom

Objavljeno: 05.09.2022. Pregleda: 11

Gomboci sa šljivama jedno su od poznatih starinskih jela. Spremaju se u različitim krajevima na isti način. Osnov je tijesto s krumpirom, a pune se najčešće šljivama. U Beregu gdje smo pripremali ovo jelo uz šljive gomboce pripremaju češće s pekmezem od šljiva, pa i s pekmezem od kajsija ili sa šljivama iz dunsta.
Za naš KuHaR rukave je zasukala Anica Krizmanić i to u ambijentu Šokačke kuće. Kaže kada se udala nije uopće znala kuhati, ali je dolazak u novu obitelj značio da se morala slušati svekrva i raditi ono što ona očekuje. Tako je i Anica morala naučila kuhati, jer bio je to posao kojeg se prihvatala najmlađa snaha. Kao i u svim poslovima, tako i u kuhanju važna je praksa, a Anica je broji desetljećima. Zato njeni gomboci s pekmezem nemaju točne mjere. Čak se i čudila kada smo tražili da kaže koliko je u gram potrebno brašna da bi se gomboci lijepo umijesili, ne previše mekano, niti previše tvrdo. Kaže, nema mjere već se to ositi pod rukama.
Gomboci sa šljivama nisu više sezonsko jelo. Šljive se danas čuvaju u zamrzivačima, pa se gomboci mogu pripremati i u sred zime. To što se danas mogu kupiti i zamrznuti gomboci neka je druga priča i ne uklapa se u ovaj naš tradicijski KuHaR. Pa vratimo se na one prave domaće. S pekmezem.
Kaže Anica, nekada se u Beregu pekmez kuhao u svakoj kući. Najviše od šljiva, jer su one bile i najdostupnije. Onaj pravi domaći pekmez kuhao se tako da bude što gušći. Nije tu bilo dodadatak za zgušnjavanje, već se kuhalo satima i satima.
„Šljive se samo raskolju (prepolove) i stave kuhati. Nekada su bile toliko slatke da šećera skoro i da nije tribalo metat. Pekmez je kuhan kada počne pućkati (stvarati mehure) pa još malo ga pustiti da pućka. Moja baka je pekmez od šljiva kuhala u bakrenom kotliću i koristila posebnu drvenu lopaticu za pekmez. Na kraju lopatice bio je lenac i kada se pekmez miša da ne zagori", prisjeća se Anica.
Osim šljiva bilo je u Beregu i vinogradarskih bresaka pa se pekmez kuhao i od njih, od kajsija rjeđe jer nije bilo puno kuća u čijim je voćnjacima bilo i kajsija.

Sastojci:
pola kilograma kuhanog krumpira
mast (ravna žlica za juhu)
malo soli
jaje
brašno koliko zahvati (oko 600 grama)
pekmez od šljiva ili svježe šljive (može i neka druga vrsta pekmeza)
prezla
šećer

Priprema:
Krumpir oljuštiti, izrezati na kocke ili kolutove i skuhati. Kuhani krumpir izgnječiti viljuškom. U prohlađeni krumpir dodati malo brašna i izmiješati da bi se prije dodavanja jajeta krumpir što više ohladio. Dodati jaje, izmiješati i dodavati brašno i umijesiti tijesto. Voditi računa da ne bude previše tvrdo i imati na umu da će zbog krumpira biti ljepljivo.
Tijesto razviti (kako bi u Beregu kazali sukalom valjati) na dasci na debljinu od oko pola centimetra, izrezati kvadrate. U sredinu staviti žličicu pekmeza ili polovicu svježe šljive. Prstima oblikovati u kuglicu. Tako pripremljene gomboce skuhati. Gomboci se stavljaju u kipuću vodu, a gotovi su kada isplivaju na površinu.
Kuhani gomboci se samo cijede, ne ispiraju se hladnom vodom.
Na malo masti kratko se proprži prezla u koju se na kraju doda malo šećera.
U činiju za služenje na dno se stavi malo pržene prezle i redaju gomboci uvaljani u prženu prezlu. Ukoliko preostane pržene prezle, njome se gomboci posipaju od gore.

Izvor: Hrvatska riječŠokačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
  • Koncert klape Barun
  • Koncert velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • Memento 2 - Godišnji koncert izvođačkog ansambla Bunjevačkog kola
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima