Likovna kolonija „Ivan Gundić Ćiso“

Objavljeno: 25.01.2016. Pregleda: 82

Likovnu koloniju Ivan Gundić Ćiso organizira Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Nazor iz Stanišića od 2009. godine. U koloniji sudjeluje petnaestak amaterskih i akademskih slikara iz Srbije i Hrvatske. Rad se odvija u prostorijama Doma „Ady Endre“, katoličke crkve u Stanišiću te na drugim lokacijama u selu. Radovi nastali na koloniji ostaju u vlasništvu društva. Po završetku rada kolonije priređuje se prigodna izložba radova.

Cilj kolonije je omogućiti umjetnicima iz Hrvatske (Sinj, Trilj, Metković, Šibenik – odakle su 1945. godine doseljeni Hrvati iz Dalmacije u Stanišić i Riđicu) i Srbije stvaranje, upoznavanje, povezivanje sa starim krajem, međusobno druženje i približavanje likovne umjetnosti mještanima Stanišića.

Kolonija se priređuje u znak sjećanja na Ivana Gundića – Ćisu, akademskog slikara i omiljenog nastvanika likovnog odgoja u Riđici i Stanišiću koji se pred kraj života potpisivao kao Dalamata, te stvarati i njegovati prijateljstva, pridonoseći multikulturalnosti i interkulturalnosti.

Ivan Gundić-Ćiso rođen 1947. godine u Riđici. Učiteljsku školu završio u Somboru, VPŠ Likovni odjel završio u Novom Sadu, a diplomirao na fakultetu likovnih umjetnosti u Rijeci u klasi Antona Depopea. Na postdiplomskom studiju bio je na istom fakultetu od 1988. do 1990. godine. Bio je  član SULUJ (Saveza udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije), ULUV (Udruženja likovnih umjetnika Vojvodine i AIAP (Associaton Inaternationale des Arts Plastiques). Izlagao od 1973.godine u Riđici, Stanišiću, Somboru, Subotici, Novom Sadu,Vršcu, Zrenjaninu, Kikindi, Gornjem Milanovcu, Nišu, Pirotu, Beogradu. Umro je 2000.godine.

 

Likovne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šesta Književna Panonija u Budimpešti 30. 11. - 1. 12.
  • Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata
  • Večer ikavice u Stanišiću
  • Godišnji koncert HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Božićni koncert u Monoštoru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima