„Dalmatinska večer“ u Subotici

Objavljeno: 24.05.2019. Pregleda: 47

dalmatinsko večeHrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice proteklog vikenda ugostio je svoje prijatelje iz Makarske. Gosti iz Dalmacije, Folklorni ansambl Tempet priredili su skupa s domaćinima 27. travnja 2019. prigodni koncert – Dalmatinsku večer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: facebook HKC Bunjevačko kolo

Uzvratni posjet

Suradnja ova dva ansambla počela je još prošle godine, kada su folklorci iz Subotice gostovali u Makarskoj na manifestaciji Makarsko kulturno ljeto, a ovo je bio uzvratni posjet, rekao je član IO HKC-a Bunjevačko kolo Antun Kozma, dodavši kako vjeruje da će ova suradnja još dugo živjeti. „Želja nam je svake godine u subotu nakon Uskrsa prirediti Dalmatinsku večer. Prošle godine ugostili smo folklorce iz Gata kraj Omiša, a ove godine su s nama Makarani“, kaže Kozma.
Gosti iz Makarske su u Subotici boravili od petka do nedjelje, te su imali organizirani obilazak grada, razgledanje i druženje.
Tijekom koncerta FA Templet se predstavio Makarskim starogradskim plesovima, Plesovima otoka Korčula, Splitskom kvadriljom te prigodnim pjesmama koje je izvela ženska pjevačka skupina ovoga ansambla. Domaćini su se predstavili koreografijom Bunjevačko momačko kolo u izvedbi izvođačkog ansambla i Mađarskim plesovima u izvedbi najmlađe dječje skupine, a nastupila je i ženska pjevačka skupina Prelje.

Kolo prijateljstva

Folklorni ansambl Tempet osnovan je 2004. godine, a osnovna djelatnost im je poticanje, razvijanje, čuvanje i unaprjeđenje kulturne i folklorne baštine. Jedini je ansambl na području Makarskog primorja i u svom je relativno kratkom postojanju ostvario niz zapaženih nastupa: prigodnih, gospodarskih, humanitarnih i natjecateljskih. Od 90 društava iz cijele Hrvatske Tempet je uvršten među 14 najboljih.
Po riječima tajnice FA Tempet Jadranke Gaće, postoji ideja da se u skorijoj budućnosti ovaj ansambl poveže s bunjevačkim Hrvatima u Srbiji (HKC Bunjevačko kolo) te s moliškim i gradišćanskim Hrvatima u takozvano Kolo prijateljstva.
„Kolo prijateljstva planiramo već duže vrijeme. Preko bačkih Hrvata koji žive na Makarskom primorju uspostavili smo prve kontakte i sretni smo što je prihvaćena suradnja. Makarska je turistički grad i naša želja je ljepotu našega grada, turizma i običaja podijeliti s drugima. Najbliži nama su bunjevački, gradišćanski i moliški Hrvati, te bismo s njima htjeli stvoriti spomenuto Kolo prijateljstva. Šteta je da se tradicija ne nastavi i da ne upoznajemo jedni druge. Prije svega tu mislim na djecu i mlade jer trebaju znati odakle su krenuli, kako bi znali kamo idu“, kazala je Jadranka Gaće.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima