Dužijanca u Maloj Bosni

Objavljeno: 11.08.2023. Pregleda: 16

Euharistijskim slavljem u župi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni proslavljena je 30. srpnja 2023. godine Dužijanca.
Misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, uz koncelebraciju župnika vlč. Dragana Muharema i predsjednika Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca mons. dr. Andrije Anišića. Nositelji žetvene svečanosti bili su bandaš Tomislav Lulić i bandašica Martina Stantić u pratnji maloga bandaša Stefana Poljakovića i male bandašice Petre Mezei.
Propovijedajući Vojnić Mijatov govorio je između ostaloga o odnosu kruha i života. „Kruh je sinonim života i često nismo svjesni kao vjernici koliko puta odnos prema kruhu pripovijeda o životima ljudi i o samoj kulturi življenja, a euharistijsko blagovanje podiže cjelokupnu našu egzistenciju. Prije nego čovjek prohoda, izusti prvu riječ, čovjek blaguje. Jelo nas veže za zemlju i svakodnevno nam poručuje da smo samo stvorenja koja itekako ovise o Bogu darovatelju", rekao je vlč. Vojnić Mijatov.
Naveo je on i ulogu Dužijance u vjerskom i kulturnom životu Hrvata. „Od svojih početaka Dužijanca predstavlja savez nebeske i zemaljske Crkve. Savez višestoljetne katoličke vjere i bogate tradicije. Ona je blagdan punog zahvalnog srca. Uzvišena pohvala ljudima ove ravnice", rekao je vlč. Vojnić Mijatov.
Ove godine u Maloj Bosni se okupio rekordan broj djece i mladih u narodnoj nošnji, a slavlje su uzveličali i bandaš i bandašica iz Subotice i okolnih prigradskih mjesta – Tavankuta, Žednika, Bajmaka i Đurđina. Ovogodišnju Dužijancu obilježilo je oživljavanje Hrvatske udruge kulture Lajčo Budanović u Maloj Bosni, čija je predsjednica Helena Štrbo, prema riječima župnika, doprinijela u organiziranju manifestacije.
Na svečanosti je među brojnim uzvanicima nazočio ministar u Vladi Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov te generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici Velimir Pleša. Manifestaciji je nazočio pomoćnik gradonačelnika Subotice Marko Marić, u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća bila je predsjednica IO Karolina Bašić te voditelj razvojnih programa u gospodarstvu Lazar Cvijin. Na Dužijanci je bio i direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković, u ime NIU Hrvatska riječ bio je ravnatelj Ladislav Suknović, a u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Josip Bako te predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Mala Bosna Vinko Stantić.
Uvečer se održalo Bandašicino kolo u dvorištu župe.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima