Dužijanca u Žedniku 2022.

Objavljeno: 21.07.2022. Pregleda: 36

„Slijediti evanđelje je teško. Blizu ti je Božja riječ, blizu je i Božji zakon. On je upisan u naša srca. Grad Jerihon predstavlja sliku današnjega svijeta u kome ima i razbojnika. Čovjek je odbačen. Stari i mladi napuštaju imanja i zemlju. Moramo poraditi na zajedništvu", zaključio je vlč. Tomislav Vojnić Mijatov u svojoj propovijedi na Dužijanci koja je održana 10. srpnja u crkvi sv. Marka Evanđelista u Žedniku.
Nositelji žetvenih svečanosti u ovome mjestu nadomak Subotice su bandaš Luka Horvacki i bandašica Martina Vojnić Hajduk, te mali bandaš Josip Vojnić Tunić i mala bandašica Valentina Kopunović.
Misno slavlje predvodio je župni vikar u Horgošu vlč. Tomislav Vojnić Mijatov u zajedništvu s tamošnjim župnikom vlč. Franjom Ivankovićem, te župnikom u Đurđinu vlč. Danijelom Katačićem i gostom mons. dr. Andrijom Anišićem.

Svetoj misi nazočio je lijepi broj mladih i djece u narodnim nošnjama, a pozivu su se odazvali i gradski bandaški par, bandašica Katarina Piuković i bandaš Dominik Skenderović, kao i bandaš i bandašica iz Đurđina i Sombora, te brojni gosti. 

Svoju ulogu ispunile su i žedničke kraljice, koje su na simboličan način, ljeljanjem pozdravile predvoditelje žetvenih svečanosti, kao i brojne vjernike. Misno slavlje uzveličao je tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović i župni zbor pod ravnanjem kantora Nikole Ostrogonca.
Bandašicino kolo održano je navečer u dvorištu župe u Žedniku.

Izvor: Hrvatska riječ N. Sudarević

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
  • Koncert ansambla Hajo povodom 35 godina postojanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima