Dvije nove knjige fra Josipa Šehara

Objavljeno: 09.09.2020. Pregleda: 41

speharU nakladi Franjevačkog samostana u Baču nedavno su objavljene dvije nove knjige tamošnjeg predstojnika fra Josipa Špehara, OFM. Prva nosi naziv Kako je bajka postala istina, a u njoj je, kako autor navodi u uvodu, želio pokazati kako je „bajka” o tomu da je Franjevački samostan nekada bio pravoslavni manastir, posljednjih godina dobila i svoje „dokaze”. Tu „bajku“ je pronašao u knjizi dr. Boška Petrovića O kulturi starosedelaca Srba u Ugarskoj još iz 1911., a ta je „druga istina", kako dodaje, nedavno dobila i arheološke dokaze u monografiji Bač – arheologija Nebojše Stanojeva objavljenoj u nakladi Muzeja Vojvodine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. 

„Kada sam prije četrdeset godina došao u Bač, već tada sam bio upoznat i s drugom ‚istinom‘, to jest da je Franjevački samostan u Baču nekada bio pravoslavni manastir. Bilo mi je to pomalo čudno i nekako nelagodno, jer na samostanu i crkvi nisam ništa primjećivao što bi na to ukazivalo... Ovim prikazom želio bih pokazati kako je ta bezazlena i naivna bajka postala ‚istina‘, da bi nakon arheoloških istraživanja posljednih godina dobila i svoje ‚dokaze‘. Nemam namjeru pobijati tu ‚istinu‘, jer je u bajkama i tako sve moguće, već dajem odgovor na te ipak samo slabašne i neuvjerljive dokaze“, navodi Špehar u uvodu knjige.
Druga novoobjavljena knjiga patera Špehara nosi naslov Franjevački samostan Bač : povijesni pregled. Riječ je o drugom, proširenom izdanju njegove knjige iz 2012. godine, čiji je podnaslov glasio kronološki pregled. Na šezdesetak stranica u sažetom obliku u knjizi se daje sve što je do sada napisano o Franjevačkom samostanu u Baču, uz najnovije spoznaje nakon arheoloških istraživanja kao i dokumente koji do sada nisu bili dostupni javnosti (spisi Tajnog vatikanskog arhiva).
„Naravno da ovaj pregled nije konačan. Nova istraživanja i spoznaje samo će upotpuniti postojeći prikaz. Svi podatci i navodi uzeti su iz navedenih izvora i literature. U današnje vrijeme učestali su napadi i prikazivanje franjevaca kao onih koji su ‚oteli‘ ovaj samostan, pa je pregled povijesti Franjevačkog samostana i odgovor na to“, bilježi Špehar u uvodu ove publikacije.
Knjige se, po cijeni od 200 dinara za Kako je bajka postala istina te 300 dinara za Franjevački samostan Bač: povijesni pregled, mogu kupiti u Franjevačkom samostanu u Baču.
Uz spomenute naslove o Franjevačkom samostanu, pater Špehar je ranije objavio i publikaciju Šokci (O nazivu, podrijetlu i pripadnosti) te zbirku duhovnih misli Zlato kojim se nebo kupuje: izreke o molitvi i duhovnom životu.

 Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Obaveštenje o kolačićima