In memoriam: Ante Rudinski, arhitekt (1948. – 2023.)

Objavljeno: 30.03.2023. Pregleda: 155

U četvrtak, 30. ožujka, u Subotici je preminuo subotički arhitekt Ante Rudinski.

Rođen je 1948. u Subotici, završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu 1974., a deset godina kasnije je i magistrirao. U međuvremenu je radio kao keramičar-dekorater, kao dizajner namještaja u Novoj budućnosti, kao urbanist-planer u Bačkoj Topoli da bi nakon toga (1980.) prešao u Zavod za urbanizam u Subotici, a poslije toga, 1983., u Međuopćinski zavod za zaštitu kulture, gdje 1991. postaje i ravnatelj. Za njegova je ravnateljstva tim zavodom 1991. nakon devet mjeseci neprekidnih radova završena rekonstrukcija Velike vijećnice u Gradskoj kući. U razdoblju njegova rada u Zavodu usvojen je njegov koncept formiranja zaštićene zone centra grada i njegova pretvaranja u pješačku zonu te urbanističke zaštite urbanih poteza ul. Braće Radića i Somborskog puta te središnjeg groblja.

Godine 1995. vraća se u Zavod za urbanizam, odakle je 2013. i otišao u mirovinu. Iza njega je više desetaka realiziranih projekata, među kojima se po svojoj važnosti izdvajaju uređenje centra i vikend naselja u Kanjiži, vikend naselja na Paliću, mjere zaštite kulturnog naslijeđa u Ruskom Krsturu, formiranje zaštićene zone središta Subotice i njegovo pretvaranje u pješačku zonu, nadzor radova na restauraciji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku (sredinom osamdesetih). Ante Rudinski poznat je i kao potpisnik brojnih radova u Rukoveti, Életjelu, Žigu, Subotičkim novinama..., a ono po čemu se čak i u svojoj struci izdvaja je grafički crtež: lak, precizan i originalan. Sudionik je povremeno i na likovnim kolonijama, a jedno vrijeme bavio se i pjevanjem u zboru.

U akciju očuvanja pasionske baštine bačkih Hrvata Bunjevački put križa uključio se 2013. godine. Ilustrirao je postaje u molitveniku pisan ikavicom bunjevačkih Hrvata.

Sprovod će biti u ponedjeljak, 3. travnja, u 13 sati iz crkvene kapele sv. Ane na Kerskom groblju u Subotici.

Izvor: Hrvatska riječ

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima