Nova knjiga za djecu „Sve i svašta da poleti dječja mašta“

Objavljeno: 16.02.2015. Pregleda: 46

Sve i svasta-naslovnicaPjesme, kratke priče, pitalice, zagonetke, sve to prekrasno ilustrirano, djeca mogu naći u knjizi Sve i svašta da poleti dječja mašta autorice Nedeljke Šarčević. Knjiga je u izdanju Hrvatske čitaonice iz tiska izašla koncem mjeseca prosinca 2014. godine.

Ilustracije za pjesme i priče kompjutorskom obradom, četverobojno, radila je slikarica Divna Lulić Jovčić. Knjiga je izdana u A4 formatu, luksuzno je opremljena, pisana je na hrvatskom jeziku, a tiskala ju je „Rotografika“ u 500 primjeraka.

Ovo je četvrta knjiga Nedeljke Šarčević. Prvu knjigu pod naslovom Što bi bilo, kad bi bilo izdala je 1995. godine, druga po redu knjiga Disnotor i prelo izašla je 2007. godine i posvećena je zimskim običajima, a drugo izdanje ove knjige izašlo je 2009. godine kada je izašla i njezina treća knjiga Zimske mirakule.

Autorica Nedjeljka Šarčević kaže da je knjiga prijemčiva djeci te da svaka pjesma ima i poruku. „Knjiga sadrži oko 70 pjesmica koje opisuju godišnja doba, ali najviše ih je iz života djece te o životinjama, što djeca jako, jako vole. Tu su i pitalice, i zagonetke, i kratke priče. Zbog toga se knjiga i zove Sve i svašta da poleti dječja mašta, jer je tu sve na neki način obuhvaćeno, a djeca će prema tomu što im se sviđa, to prihvaćati i uživati u tome.“

Nadahnuće za svoje pjesme nalazila je u svoje dvije kćerke, a sada u svoja dva unuka, osobito u dječjim dogodovštinama. Nedeljka Šarčević kaže da inspiraciju za neki pjesmu ima trenutačno. „Kod mene je to jako čudno, ja ne znam kako drugi pjesnici i pisci rade, meni trenutačno dođe neka inspiracija. Obično uza sebe uvijek imam papira i olovku. Momentalno moram zapisati pjesmu, jer to meni dođe odmah i odmah ju od početka do kraja napišem. Znači, samo pišem, brzo moram zapisati, a ponekad moram dešifrirati što sam zapisala. Ali ako ne zapišem, sigurno će mi ta nit otići i poslije se više neću moći vratiti na to.“

Knjiga "Sve i svašta da poleti dječja mašta" može se nabaviti u Suvenirnici pod Gradskom kućom, u knjižarama „Danilo Kiš“ i „Plato“, ali i kod same autorice po cijeni od tisuću dinara.

Izvor: Hrvatska riječ i Radio Subotica

Obaveštenje o kolačićima